Sportska radionica

SPORTSKA RADIONICA

 

Program „I ja ću biti sportaš“ u vrtiću „Neven“ je započeo sa realizacijom 2012. godine na inicijativu Udruge kineziologa, pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i Saveza sportova.

Prilikom izrade takvog projekta jedan od ciljeva bio je napraviti program razvojnog karaktera, koji je namijenjen djeci u godini pred polazak u školu. Program je primjeren svakom djetetu te dobi bez obzira na njegove inicijalne sposobnosti.

Osnovna svrha ovog programa je potaknuti kod djece od najranije dobi svijest o važnosti tjelesnog vježbanja, probuditi interes za zdrav i aktivan život kroz sport.

Smatramo da je to od izuzetne važnosti u vrijeme kada je kod većine djece smanjena tjelesna aktivnost zbog suvremenog načina života obitelji.

 

ŠTO SVE UČIMO U NAŠEM SPORTSKOM PROGRAMU?

 • učimo o sebi i drugoj djeci oko nas kroz prizmu sporta
 • stvaramo veselo ozračje, pomažemo drugima kada je to potrebno
 • jačamo samopouzdanje kroz igru i različite vježbe
 • razvijamo svijest o pozitivnim učincima tjelesnog vježbanja
 • učimo poštivati pravila igre i „fair play“ ponašanje

 

ŠTO SVE POSTIŽEMO KADA VJEŽBAMO?

 • čuvamo naše psihofizičko zdravlje
 • razvijamo motoričke sposobnosti ( koordinacija, brzina, fleksibilnost, preciznost..)
 • razvijamo funkcionalne sposobnosti (krvožilni, dišni i zivčani sustav organizma)

 

PROGRAMSKI SADRŽAJ KOJI PRIMIJENJUJEMO SU PODIJELJENI U TRI DIJELA :

 • Prirodni oblici kretanja – kod ovih sadržaja svladavaju se prirodni oblici kretanja kao što su penjanja, preskakanja, puzanja i provlačenja, bez sprava, na spravama i sa različitim rekvizitima. Takve aktivnosti se ne pripisuju nikakvom sportu ali su značajne za razvoj osnovne motorike.
 • Tehnike sportskih disciplina – tj. metodičke vježbe za upoznavanje sa različitim sportovima. Tu spada učenje osnova pojedinih sportova, a to su: atletika ( osnove trčanja, skakanja i bacanja), osnovni elementi i upoznavanje sa slijedećim sportovima: rukomet, košarka , odbojka i nogomet.
 • Igre – kroz nju se razvijamo, učimo poštivati pravila, svoje suigrače i protivnike. Igre su smisleno i tematski odabrane kao nastavak prethodnog sadržaja sata..

 

KADA, GDJE I KAKO VJEŽBAMO?

Program se provodi u razdoblju od rujna do lipnja, u jutarnjim terminima jednom tjedno u trajanju od 45 minuta u dvoranama dječjeg vrtića.

Jedan sportski sat se sastoji od četiri dijela. Prvi dio čini igra smišljena na način da stavi u „pogon“ organizam i pripremi ga za daljnje aktivnosti. Nakon igre setom općepripremnih vježbi razgibavamo organizam, nakon čega slijedi poligon sa odgovarajućim vježbama. Na kraju sata opet slijedi igra, ali ovaj put umirujućeg karaktera da se organizam „smiri“ od aktivnosti.

I za kraj valja spomenuti da se u mjesecu svibnju održava olimpijada dječjih vrtića na kojoj sudjeluju sva djeca u godini pred polazak u školu i polaznici programa “ I ja ću biti sportaš“. Na olimpijadi sudjelujemo u atletici (discipline: skok u dalj, bacanje loptice, trčanje i štafeta), te nogometu za djevojčice i dječake.

Ariana Curto, dipl. prof. tjelesne i zdravstvene kulture
suradnik u sportsko-odgojnom programu