Skip to main content

Ciklus radionica “Rastimo zajedno”

I ove pedagoške godine je već tradicionalno jedna grupa roditelja (petnaesta po redu ) djece do četvrte godine života našeg vrtića  prošla ciklus od jedanaest dvosatnih  radionica „Rastimo zajedno“. Voditeljice su bile stručne suradnice vrtića, logoped Nataša Duboković, pedagog Iva Kolarić i psiholog Jelena Prgomet. Kroz predavanja i iskustvene vježbe majke i očevi su stjecali znanja i vještine koje koriste roditeljima u odnosu s djetetom. Program „Rastimo zajedno“ nije osmišljen kao škola za roditelje ili terapija , već  su se u edukativnoj  grupi razmjenjivala iskustva i znanja među roditeljima međusobno, te s voditeljicama koje su roditelje upoznavale  sa suvremenim znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i vrijednostima u podlozi vlastitog roditeljstva. Učilo se o potrebama djece i roditelja i načinima kako ih zadovoljiti,vježbalo se komunikacijske vještine i odgovaralo na mnogobrojna pitanja za koja su roditelji pokazali interes.U opuštenom ozračju se puno naučilo ,te je 12 roditelja osnaženo u njihovom roditeljstvu .

 

ŠTO SU REKLI RODITELJI NA KRAJU CIKLUSA ?

 

Pitanje : Što smatrate najkorisnijim dobitkom za svoje dijete?

  • Moje dijete je dobilo bolju mamu ,strpljiviju,smireniju,opušteniju, samosvjesniju.
  • Dobitak je da je dobilo smirenijeg i strpljivijeg roditelja. Dobilo je smirenje za sebe jer sam ga počela uvažavati i saslušati ga u onome što je njemu bitno.
  • To što više razumije moja očekivanja, što imam više razumijevanja i strpljenja , te uvažavam neka njegova ponašanja i odluke.
  • Otvoren razgovor u kojem mu govorim što se od njega očekuje.
  • Osobni rast roditelja.
  • Roditelj koji je spreman saslušati dijete,omogućiti slobodu izražavanja djetetu,omogućiti razvoj gdje dijete može samo osjetiti logične posljedice.